Vilémovická kaplička sv. Jana Nepomuckého

Datum | 5.6.2023

V soutěži Vesnice roku 2023 za Kraj Vysočina v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova Kategorie A – obnova a rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu, získala Obec Vilémovice, Kaple sv. Jana Nepomuckého.

Tak jako místní zámek i tuto pozdně barokní  kapli zasvěcenou svatému Janu Nepomuckému nechal  postavit v roce 1746  Ignác Bechyně z Lažan.
Kaple je jednolodní, se segmentově ukončeným presbytářem. Vnitřek je plochostropý. Uvnitř  stojí oltář, který až do požáru měl místo obrazu dřevěnou postříbřenou sochu svatého Jana Nepomuckého v klečící podobě.
Při velké bouřce v noci 26. července 1912 zasáhl kapli blesk.  Shořela celá střecha, krov i oltář. Podařilo se zachránit pouze kazatelnu, dvě lavice, korouhev, soška Panny Marie a několik obrazů, pocházejících ze zámku. Budova byla brzy opravena a střecha pokryta plechem. V roce 1925, při rozprodeji velkostatku přenechal bývalý majitel kapli zdarma obci. Ta byla několikrát opravována a uvnitř instalován oltář ze zbytku starých oltářů z ledečského kostela. Vévodí mu opět socha svatého Jana Nepomuckého.
Až do roku 1914 to tu bývalo vyhlášeným poutním místem. Na svatého Jana Nepomuckého – 16. května byla ve Vilémovicích velká pouť. Na ni přicházelo mnoho poutníků a kramářů až z dalekého okolí. Po první světové válce kult svatého Jana Nepomuckého slábl, a tak postupně zanikla i slavná vilémovická pouť. Tato tradice byla opět obnovena v roce 2007.
Vzhledem k tomu, že kaple je v majetku obce, tak ta se o ní neustále svědomitě stará, o čemž svědčí její vzhled i přilehlá venkovní prostranství.

Opravy:
2000 – nové vnitřní a venkovní omítky se sanací základů, restaurace oltáře
2013 – úprava přilehlých venkovních prostranství, elektroinstalace VO a samotné kaple.
2018 – poslední velká oprava se uskutečnila v roce 2018, za pomoci dotačního programu MZVž – „Udržba a obnova stávajících kulturních prvků venkovské krajiny“. Nová střecha byla náznakově přiblížena k původnímu baroknímu stylu v době stavby kaple.  Nově byla natřena venkovní fasáda, malba vnitřních omítek a původní rákosový strop byl nahrazen dřevěným, s trámovými podhledy. Rámy oken a vstupní dveře rovněž vyhlížejí novotou. Lavice uvnitř kaple byly zrestaurovány a jejich rozměr byl přizpůsoben, tak aby tvořily dvě řady s uličkou uprostřed  kaple. Lavice pocházejí z ledečského kostela, kde byly v sedmdesátých letech nahrazeny novými.  Třináctého října téhož roku byla kaple znovu vysvěcena a při této příležitosti byl zasazen na přední části kaple nový tis, který je potomkem zdejšího prastarého tisu. Rovněž uvnitř obce v místě, které se nazývá Spáleniště byl ve stejný den odhalen pomník padlým spoluobčanům v I. světové válce. Toto vše se uskutečnilo na počest 100. výročí vzniku Československé republiky. Vilémovice mají od roku 1848  nepřetržitě svoji samosprávu, což se odráží na neustálém rozvoji a zvětšování obce, co do počtu obyvatel i bytové zástavby .
Tuto rekonstrukci financovali – 30% obec Vilémovice, 70% Ministerstvo zemědělství, celkem vše 785 000,- Kč. Postup prací koordinoval a dozoroval starosta obce Václav Vacek.

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print