Advent 2021

Datum | 23.11.2021

Drazí přátelé!
Stojíme na prahu adventu nového církevního roku 2021/2022! Otvíráme se hlasu Toho, kterého tak jasně předpovídal prorok Izaiáš a který ve Zjevení svého Slova neustále k nám hovoří.
Najděme si čas pro Něho tj. pro sebe, rodinu, farnost a snad i ta nejistota Covidu 19 či restrikce s pandemií spojené, nám mají pomoci více sobě a druhým naslouchat.
Jsme zde přece proto, abychom Pánu pomohli při budování Jeho království zde nedokonale, ale přece a k tomu On zve a vybavuje každého z nás svým způsobem a svou originální cestou pro každého, kdo je povolám být určen pro Jeho plán spásy.
Přeji vám, drazí farníci a přátelé naší farnosti abyste si nenechali ujít mnohými starostmi ale i rozptýleními, které nám nepřítel spásy stále předkládá jako „důležité“ ty krásné chvíle pozvání našeho Pána do té komůrky srdce, kde na Vás čeká a chce být s Vámi. Abyste prosili Jeho svatou Matku Pannu Marii a svatého Josefa, aby Vás s ním nesli do Betléma vašeho útulku a čekali na Jeho nové narození ve Vás.¨
Ať tento Advent a s ním blížící se vánoční svátky narození našeho Pána Ježíše Krista Vás posílí ve víře a ať vše prožijete v pokoji vašich srdcí, ve zdraví a radosti Jeho Lásky!
To vám, vašim drahým a celé farnosti a přátelům naší farnosti přeje a vyprošuje v úctě a vděčnosti

P.ThDr. Jan Bárta,  děkan.
Ledeč n/S 28.11.2021


Děkuji a nyní několik dalších myšlenek
Dovolte mi, prosím, abych poděkoval především Pánu Bohu, všem farníkům, přátelům, lidem dobré vůle, ale i těm co kněze pomlouvají….

  • DĚKUJI všem dárcům na provoz a na opravy kostelů, farní budovy a dalších činností za skoro celých 20 let, co mě sem pan biskup poslal.
  • DĚKUJI za Mše svaté, Slovo Boží, Eucharistii, Svátosti zde udělené, katecheze, za Vás co máte zájem o duchovní vedení a i Vás, kteří přijíždíte odjinud, za přednášky a zamyšlení, za každé přátelské gesto, radu, modlitby, o které tak prosím, za každý projev vašich dobrých srdcí a další… prostě za vše co mi umožnilo zde vést pastoraci – to především.
  • DĚKUJI ale i za opravy našich krásných náboženských a kulturních památek, kostelů nám svěřeným od našich předků: za vše Bohu a Vám děkuji.
  • DĚKUJI všem, kteří jakýmkoliv způsobem naší farnosti pomáhají v kostelích, kostelnice, varhaníci, těm co uklízejí, aby byly naše kostely čisté, ministrantům, všem, kteří jsou ochotni podat pomocnou ruku. Děkuji velice a srdečně pí Mgr. Janě Sklenářové – pastorační asistentce za vyučování náboženství, pastorační aktivity, vedení dětí, kroužků, spolča, za vedení rozsáhlé kancelářské agendy naší velké farnosti a dalších činností. Všem jmenovaným i nejmenovaných srdečný dík za vše!

PROSÍM, odpusťte jestli se vám něco nelíbilo na způsobu  mé pastorace, kázání, jednání, mluvy apod, ale věřte, že dle mého svědomí se všechno  snažím dělat z velké lásky k Vám všem, kteří patříte do naší farnosti a také z velké lásky ke kultuře našeho národa a kostelů naší farnosti, které toho jsou jasným svědectvím a školou duchovna ale i vzdělanosti!!!

V přiloženém grafu jsem se snažil pokud možno přesně zobrazit finanční náklady za celé období od mého nástupu r. 2002 sem do Ledče nad Sázavou.


S přihlédnutím k tomu, že se v tomto roce ještě nestačili i z finančních důvodů dokončit restaurátorské práce na kostele sv. Petra a Pavla v Ledči n/S (cca za půl milionu – dokončení bude v příštím roce),  celkové náklady na opravy za 20 let dělají  30 milionů Kč!
Všem dárcům domácím i zahraničním Pán Bůh zaplať. Příspěvky státu na opravy za celou tu dobu činí pouze cca 4 miliony Kč. Dík patří všem starostům a zastupitelům obcí, kteří přispívali na opravy kostelů naší farnosti. Výjimkou je obec Kožlí se svým  nepřátelským postojem  ke všemu co se týče  Církve a kostela. Myslím tím pana starostu a některé členy zastupitelstva obce Kožlí v uplynulých volebních obdobích. Ale věřte mi, ten kostelíček ve středu vaší obce Kožlí,  na jehož opravu nechcete přispět a Církev, proti které bojujete, Vás stoprocentně přežije. Zcela jsem se zklamal v panu europoslanci Tomáši Zdechovském (hodně řečí a nikde nic), včetně vděčnosti za to, že jsme ho zde volili a tolik jsem pro jeho volbu agitoval!

Dluhy farnosti k 21.12. 2021:
Z celé sumy tedy 29 490 310,- Kč k dnešnímu dni máme dluh 1,5 milionů Kč. Myslím si, že na takovou vysokou částku našich investic je to  celkem ucházející. Ty dluhy vznikly v důsledku velkých nákladů na opravu fasády děkanského kostela, které se v minulém a tomto roce vyšplhaly na 7 milionů Kč! Finanční náklady se zvyšují, prosím o pomoc a důvěřujme v Pána.

Poutní  a poznávací zájezd Švýcarsko – Itálie
Dovolte mi, abych vás pozval na zájezd Švýcarsko – Itálie v krásném alpském prostředí u jezer a ve městech, včetně Dolomit, který bych chtěl uskutečnit ve dnech 4.9. – 10.9. 2022!

Program zájezdu a přihlášku si můžete vzít v kostele, nebo na faře – zájezd pořádám s cestovní kanceláří Voma Třebíč pro jednak technické zajištění zájezdu a pak pro  velkou erudovanost jejího majitele a průvodce pana Ing. Zdeňka Vondráčka. Prosím přihlašujte se přímo v cestovní kanceláři VOMA Třebíč jak je v letáku napsáno a udána adresa , mě prosím sdělte Vaše laskavé přihlášení! Děkuji!

Děkuji, že Jste to dočetli až sem a s přáním požehnaného adventu a vánočních svátků a hodně zdraví v Nové roce  s prohloubení vaší víry a lásky celé naší farnosti a Vám všem přeje, vyprošuje a žehná 

P.ThDr. Jan Bárta, děkan

 

 

 

 

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print

Jeden komentář k příspěvku “Advent 2021

  1. bookmarks1

    Milé sestry a bratři,
    dovolte mi, abych zde vyjádřil několik mých myšlenek. Před dvěma lety jsem trávil čas v jedné vesničce v horách. Čas zimní v duchu obrázků, které známe z pohlednic pana Lady. V té vesničce stojí malý kostelík. Je neděle, teplota klesá pod -17, což je na leden typické. Nedělní mše sv. začíná. Vcházíme do do Božího domu, svěcená voda v kropence zamrzlá… usedáme, tóny varhan oslavují Pána. Lavice dřevěné, všude vlhký chlad. babičky a dědové s sebou přinesli deku na kolena. Kázání začíná. Jaké překvapení, pan farář nám chvílemi mizí v páře, kterou tvoří jeho dech v mrazivém vzduchu. Pozorně v pokoře poklekáme, zima mrazí v kolenou. Mše končí. Tu slyším, tou krásnou moravskou mluvou: „Tož dědo, mladí přijeli včera, také jeli s nama už v 6. Však my dojeli rádi, máme to sic 10km. V tu chvíli, ač bývám v Ledči hostem, jsem vzpomenul na luxus, který máte zde. Jaké pohodlí, teplo. není však toto téma k zamyšlení? Zamyšlení adventní? Jakožto františkán jsem si říkal, jak vaše farnost vedená místním pastýřem, naplňuje ono známé vnuknutí Duchem Sv. Františkovi: „Jdi a oprav můj chrám…“ Víme, že nejde „jen“ o chrám jak si představíme. Důležité je si v pokoře přiznat, co naplňuje náš pastýř… jaké má povolání? jeho povolání pokrývá jistě více, než pastoraci, kolik samozvaných „manažerů“ slýcháváme, kolik tlachalů. Setry a bratři, modleme se za Vašeho – našeho pastýře. Jeho dílo má přesah, totiž přesah pro generace, které budou (snad) dychtit po slově Božím. Oni, mladí mají svobodnou vůli jít do krásné farnosti, do domova s oním teplem krbu, s oním komfortem, který je darem. Advent předchází narození – lidstvo dostalo dar. Jak pak putovali pastýři? Jak pak putovala sv. rodina? Neměli pro ně místo? Máme my místo v našem srdci se zastavit a děkovat? máme ještě trochu místa být pokorní k tomu, že je zde domov otevřený? To jest mé vidění duchovní dimenze celého „finančně hmotného příběhu“ vaší -naší farnosti. Závěrem Vám přeji všem i blízkým vašim klidný advent a naději. S pozdravením Pokoje a dobra host farnosti – bratr OFMS.

Komentáře jsou uzavřeny.