Opravy kostela sv. Petra a Pavla

Datum | 17.9.2020

Milí spoluobčané!
Dne 15. srpna tohoto roku se uzavřela první etapa opravy našeho děkanského kostela sv. Petra a Pavla v Ledči nad Sázavou.
Celkově je opravena věž kostela, levá strana od věže, kompletně nová střecha nad vchodem do věže kostela a na kůr. Dále byly provedeny restaurátorské práce  na kamenných částech věže kostela a na ostění u trojích dveří.  Zrestaurovány byly také dveře pod věží, nyní se pracuje na dveřích do sakristie a na kůr.

Vše  probíhalo pod dozorem jednak památkové péče z Telče a dále pod technickým dozorem. Firma Keim dodala nejvhodnější a nejlepší materiál na fasádu. Její odborná asistence byla stále přítomna. Nyní ještě zbývá kontrola střešní krytiny a výměna špatných částí prejzů.

Chtěl bych poděkovat firmě Wandel s.r.o. panu Martinu Vavřičkovi a jeho spolupracovníkům za výbornou práci, skvělou spolupráci a vědomí historické odpovědnosti. Můj díky patří tedy jemu, dále panu Piskačovi, panu Petrů a dalším….Panu Zachovi z Humpolce a dalším subdodavatelům! Díky panu Hlavinkovi – vikariátnímu technikovi za jeho úžasnou  práci!

Celkové náklady na tuto první etapu činí 3. 750. 750,- Kč.
– dary farníků 680.400,- Kč
– dary podnikatelů a obcí 717.000,-Kč
– mimořádná sbírka v kostele 83.000,- Kč
– příspěvek města Ledeč n.S 300.000,-Kč
– příspěvek diecéze Hradec Králové 200.000,- Kč
Celkem: 1.980.400,- Kč
Zbytek byl zaplacený z úvěru, který jsem si vzal od banky ve výši 2,5 milionů Kč!

Všem dárcům upřímně děkuji a příštího roku Vás prosím o pomoc do závěrečné druhé fáze opravy fasády kostela a vše s tím spojené, které bude nejméně ve výši 2,5 milionů Kč.

Ať vzkvétá kultura naší drahé Ledče n.S !

V úctě ThDr. Jan Bárta, děkan


Vážení spoluobčané!
Fasáda věže kostela a její levá část je již hotová. V minulém příspěvku jsem poděkoval všem, kteří se na tom podíleli.
Nyní bych chtěl zvláště poděkovat jedné osobě, která na „ledečsku“ dává historickým objektům, tedy naším kostelům, tu finální vizi: totiž nátěr! Tou osobou je pan malíř Vlastimil Raul, který zvenčí i zevnitř nádherně provedl dle pokynů památkové péče a ke spokojenosti nás všech nátěry všech našich 6 kostelů, včetně farní budovy děkanství.

Jeho znalost věcí, pohotovost, umění sladit barvy s památkovými objekty vysoké ceny, jeho přátelský přístup a dobré srdce, pracovní tempo, svědomitost práce a jeho zájem o historické objekty naší ledečské kultury jsou příkladné. Všechny kostely, které nám patří tj. kostelíček na hřbitově, Sačany, Bojiště Chřenovice, Hněvkovice náš děkanský kostel, zbytek fasády na něho ještě  čeká. To vše,  tedy nátěry vnitřní i vnější  je jeho práce. Kostel v Kožlí pro nezájem obce nelze opravit, takže o tom lépe pomlčím……(prý je na kostel nejlepší buldozér!!!!!)

Pane Raul ze srdce Vám za Vaši práci a ochotu děkuji a doufám, že lesk Vaší práce bude v příštím roce pro náš děkanský kostel jako střed města úplný. Ať se Vám daří.

Ještě jednou děkuji za každý finanční dar a prosím o něj i na další etapu opravy děkanského kostela v Ledči nad Sázavou!

V Ledči nad Sázavou dne 16. září 2020

V úctě ThDr. Jan Bárta, děkan

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print