Modlitba za Jirku

Datum | 5.5.2019
Zdravím vás,
píšu ohledně Jirky Zejdy, který je těžce nemocný, a jeho rodiny. V poslední době se jeho zdravotní stav zhoršil. (Aktuální informace o Jirkově stavu na FB stránkách Naděje pro Jirku (https://www.facebook.com/nadejeprojirku/). Lucka Zejdová proto prosí o modlitbu za něj a za celou jejich rodinu, aby měli sílu nést tuto těžkou situaci. Chtěl bych se takto k její prosbě připojit a podpořit je.
O co se jedná? Chtěl bych vytvořit takové společenství lidí, kteří by se za Jirku  a jeho rodinu modlili. Přemýšlel jsem jakou dát této modlitbě formu. Napadlo mě, že bychom mohli, kdo by se chtěl zapojit, vytvořit takovou „duchovní kytici“ různých modliteb a skutků lásky, které bychom obětovali za Jirku a jeho rodinu. Každý (ať už jako jednotlivec, nebo celá rodina) by se podle svých možností, času a nápaditosti v lásce mohl zapojit, buď nějakou modlitbou (od růžence, korunky k Božímu milosrdenství až po úplně jednoduchou kraťoučkou vzpomínku v modlitbě, nebo jinak), nebo skutkem lásky (obětujem nějakou i běžnou činnost, udělám něco z lásky pro své blízké, nebo naopak pro někoho, kdo mi je nesympatický – no prostě fantazii v lásce se meze nekladou) nebo si něco odřeknout (jídlo, zábavu, …) s úmyslem za Jirku a jeho rodinu.
Kdo by se chtěl zapojit a vyjádřit tak podporu Jirkovi a jeho rodině, může mi napsat, jakým způsobem se chce zapojit a poslat na můj mail (josefprevor@gmail.com) – jednoduše -např. vzpomínka v modlitbě každý večer, nebo mytí nádobí 5x, nebo pomoc kolegovi v práci, nebo …
Já bych tyto všechny modlitby a skutky lásky sesbíral a poslal Zejdům jako takový „dárek“ na vyjádření naší podpory. Napište případně, jestli chcete uvádět vaše jméno, nebo raději anonymně. Jedinou „formu“, kterou bych k tomu přidal, je, že bychom se mohli modlit i na přímluvu Josefa Toufara, který působil v nedaleké farnosti Číhošť a za komunismu byl umučen pro tzv. „Číhošťský zázrak“ a je teď v procese blahořečení. Stačí úplně jednoduše připojit prosbu „Prosíme tě Bože na přímluvu Josefa Toufara za Jirku a jeho rodinu.“
Přímluvná modlidba má velikou sílu. Nebojme se Bohu důvěřovat. Ježíš říká: „čím spíše váš Otec v nebesích dá dobré těm, kdo ho prosí!“ (Mt 7,11) Bůh sám touží, abychom mu úplně důvěřovali, jako malé děti svým rodičům – ačkoli ne vždy rozumí, vědí, že rodiče je nesmírně milují. Copak může Bůh, který věřím, že je Láska, odmítnout své děti? Přímluvná modlitba má vždy nesmírnou sílu a působí opravdové zázraky – pomoc, sílu a útěchu v těžké situaci, ale mnohdy i reálné fyzické uzdravení. Modleme se s velkou důvěrou!
Avšak na závěr bych rád upozornil, že ačkoli chceme prosit i za Jirkovo fyzické uzdravení z nemoci, nemůžeme k této modlitbě přistupovat tak, že chceme „zmanipulovat Boha“ podle našich představ. Modlitba není magická formulka. Vždy k tomu musíme přistupovat jako k tajemství. To, co Jirka s rodinou prožívají nedokážeme lidsky pochopit, proč to tak je a proč to Bůh „dopouští“? Dochází slova …, ale můžeme se modlit, protože věřím, že nás slyší Ten, který nás nesmírně miluje. Tato modlitba za Zejdovi by nás měla především vést blíže k lidem a k Bohu, a tedy k Lásce. Ale láska nemanipuluje. Ale právě jedině v lásce možná dokážeme pochopit … A možná Láska sama nás překvapí. Modleme se tedy prosím s otevřeným srdcem, bez „našich představ“, jak by to mělo být, ale s láskou. Ať tak rosteme v lásce k Bohu a k lidem a Bůh jistě nezůstane „zahamben“, i když „způsob“ musíme nechat na Něm.
V modlitbě, Josef Převor
 
Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print