Konec roku 2023

Datum | 11.12.2023

Milí farníci, milí přátelé naší farnosti!
Adventní doba, do které jsme vstoupili a  která je letos jedna z nejkratších po mnoha letech, nám řekla, že jsme vstoupili do nového církevního roku, ale také že ještě máme pár těch dní na pohled zpět do kalendářního roku 2023.

Jaký to byl rok? Mnozí vám řeknou rok mnohých chmur, citujme alespoň některé:

  • to nejhorší: další válka  či vojenské řinčení ve Svaté Zemi a v Palestině…
  • neřešení ruské invaze na Ukrajinu a vše s tím spojené…
  • zvýšení pronásledování křesťanů na celém světě, vypalování kostelů u nás v Evropě, vražedné útoky na křesťany ze strany islámských extremistů a jejich zvěrstev na nevinných
  • ekonomické starosti a s tím spojené „touhy“ po lehkých a hlavně vše a rychle řešících  „spasitelů“ a politických vůdců…
  • v našem národě čím dál tím více vidíme, že jsme národ těžce nakažený infekcí lží a populismu…
  • kdo chce, či umí tak trochu číst dějiny ty vzdálenější ale i ty blízké, musí vidět, jak  minulý režim
    čili komunisté hodně změnili Čechy (obyvatele) v nemyslící pasivní stádo…
  • nárůst společenské nespokojenosti  téměř ve všem….‘
    A další a další…

Ale kde jsou ta pozitiva? Jsou a je jich mnoho: svobodu zatím máme, demokracii také, zdraví myslím dle možností ucházejí a péče o něj zatím  na to jsou prostředky i když současný zdravotní systém nemůže vydržet v současné podobě!!!….prostě víme, že nebe zde nemáme, ale boží království je mezi vámi, říká náš Pán a Spasitel. Víme také, že dokud žijeme ještě tady na zemi, nemůže být náš život v Kristu nikdy dokonale naplněn. Tady je království nebeské ve stádiu neustálého růstu a vývoje. Kdykoli uděláme něco v Ježíši nebo pro něho, v jeho lásce nebo pro ni, nebeské království se rozroste. Na to prosím nezapomínejme ani v roce nastávajícím!

Minulý rok byl pro Církev svatou rokem úsilí o pochopení synodální cesty  Církve. Pro ni to byla snad ta největší  „vnější“ událost: co nám chtěla říci? Jednou větou: že Církev, která zapojuje všechny, je blízko ranám  tohoto světa. O to šlo papežovi , který chce aby se diskutovaly úvahy a návrhy k tématům, jako je role žen a laiků, služba biskupů, kněžství a jáhenství, význam chudých a migrantů, digitální misie, ekumenismus, zneužívání, prostě naslouchání všem a hlubší zkoumání všeho, i těch  nejkontroverznějších otázek. Dovolte mi citovat papeže Františka z jeho proslovu na závěr Řádného generálního shromáždění Biskupské synody:

„Láska k Bohu se uskutečňuje prostřednictvím klanění a služby. Klanět se. Milovat znamená uctívat. Adorace je první odpovědí, kterou můžeme nabídnout na bezplatnou lásku a úžasnou lásku Boží. Údiv klanění je v církvi nezbytný, zvláště v této době, kdy jsme ztratili zvyk klanět se. Uctívání totiž znamená uznat ve víře, že jedině Bůh je Pán a že na laskavosti jeho lásky závisí náš život, cesta církve, osud dějin. On je smyslem života.“ Myslím, že netřeba nic dodávat… je to program každého dne poctivého katolíka.

Dovolte mi nyní pohled na tento rok v naší farnosti: procházel jsem si matriky  – každá farnost má matriky od r. 1950 – matriky  před tímto rokem  jsou na městském či okresním oddělení matrik (zavedeno komunisty)! Tedy od r. 1950 byl dle zápisů v našich farních matrikách  farnosti  ten „nejchudší!“ –  křtů 14, svateb 2, pohřbů 30, za tento rok! Ohledně pohřbů je celonárodní tendence pohřbů bez obřadů – téměř ve 30% … A návštěvnost kostelů po Covidu 19? Tak ta je nejenom u nás v naší farnosti ale i v národní průměru o 1/3 menší!!!! Proč? Jistě úmrtnost ale pak především nepochopení – pro ty kdo mohou přijít – že mše svatá je platná v přítomnosti (nemoc dispensuje apod.), ale výmluva znamená nesplnění. Když mám rád, tak přece přijdu, že? Je důležité též zamyšlení se nad tím, kolikráte se do roka zpovídám a jak se věnuji obohacování mého náboženského života.  V této souvislosti  bych chtěl poděkovat pí. pastorační asistence Mgr. Jana Sklenářové za vedení večerů „hovory o víře“ , jako pokračování synodální cesty otevřenosti pro všechny, kteří chtějí a zajímají se o víru. V průběhu léta proběhly tábory a víkendovky pro děti a mládež a též páteční setkání dle kalendářního programu pro děti a mládež na faře. Všem  upřímné poděkování. Paní Mgr. Sklenářové patří poděkování za svědomité vedení kancelářské  agendy a vyučování  náboženství jakožto kulturně nábožensky zaměřené akce na svátky velikonoční a vánoční  ve školách a další…

Co se týká oprav našich kostelů v tomto roce: myslel jsem si, že to nebude již tak náročné jako v uplynulých 20 letech, ale opak byl pravdou. Náklady na opravy byly následující: uvádím hodnotu Kč (zaokrouhleno dolů):

  1. Oprava fasády kostelíčka Nejsvětější Trojice na hřbitově v Ledči n/S po nedovolené střelbě… 300.000,- Kč
  2. Oprava schodů z jižní strany výše uvedeného kostela – 100.000,- Kč
  3. Zcela havarijní stav stříšky nad mariánskou kaplí děkanského kostela 1.000.000,-Kč
    Zřízení chodníku před hlavním vstupem do děkanského kostela 200.000,- Kč
  4. Zaplacení 4. Splátky dluhu na opravu fasády děkanského kostela 000,- Kč
  5. Odstranění nepořádku jako zbytky cementu, cihel, písku aj na půdě hřbitovního kostela v Ledči n/S a na půdě stříšky děkanského kostela nad sákristií a ošetření a výměna některých shnilých částí vazby a impregnace vazby  : 120.000,- Kč

CELKEM stavební náklady v roce 2023: 2. 220. 000 Kč!

S pomocí Boží a vaším příspěvkem a několika málo (2) donátorů zde a božím zázrakem jako za celých 21 let co to zde mám na starosti je vše zaplacené a bez dluhů. Zbývá na příští rok dluh půl milionů na fasádu kostela z půjčky 2,5 mil Kč.

Samostatnou kapitolou je energie… to je opravdu závislé, kolik se vybere a moc vás všechny farníky prosím za pochopení a za vaši podporu,….jinak nevím jak dál…(Když slyším  námitky  jako..vždyť „ Církev  vám pomůže…“  tak se divím, jak někomu (či všem) nedochází jak strašně byla Církev  v naší vlasti okradena …vlastně 3x.. komunisty počínaje a jejich  zástupci či převlečenými postkomunistickými chameleony  po roce 1989 konče!!! Náklady na opravy od roku 2002 se blíží částce 40 milionů Kč!

Můj dík  patří všem, co se jakýmkoliv  způsobem zapojujete  do jakékoliv činnosti naší farnosti. Děkuji panu Stýblovi za vedení farních internetových stránek; děkuji Panně Marii fatimské za pouť do Fátimy a Portugalska tento rok v září; děkuji všem co se starají za filiální kostely v Chřenovicích, Hněvkovicích, Bojišti, Sačanech,  za spolupráci se samosprávou města a obcí (vyjma  katolické Církvi a kultuře nepřátelského Kožlí).

Děkuji Bohu a našim patronům za ochranu, pomoc, odpuštění a Milosrdenství Boží.

Drazí přátelé,
Bůh žehnej Vašim rodinám, dej Vám pevné zdraví, víru, naději, optimismus, važme si vztahů, které máme a pěstujme je. Ať prožijete požehnané vánoce v kruhu Vašich drahých a v Boží lásce, kterou nám narozený Spasitel přinesl z nebeské výsosti do betlémů našich srdcí.

V Novém roce ať všichni žijeme v ochranném plášti Matky Boží s nadějí a radostí jejích vykoupených dětí.

V úctě a lásce Váš P. ThDr. Jan Bárta, Děkan

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print