Poutní zájezd do Portugalska

Datum | 17.9.2023

Odlet byl stanoven 25. srpna na 13,25 z Prahy. Ve skutečnosti jsme odletěli v 15,00 hod. Let do Lisabonu trval 3,5 hodiny, kde na nás čekal autobus, kterým jsme jeli do 120 km vzdálené Fátimy. Hotel Lux ve kterém jsme byli ubytování byl pět minut chůze od celého poutního fátimského areálu, kde se odehrává veškerý duchovní život při návštěvě tohoto poutního místa.

První den začal mší svatou v kapli Anděl Míru, která je součástí nové baziliky. Mši sv. sloužil pan dr. Bárta. Po té následovala prohlídka celého areálu. Od baziliky Panny Marie Růžencové, kapli Zjevení až po novou kruhovou baziliku Nejsvětější Trojice, která má průměr 120 metrů. Odpoledne jsme odjeli do historického města Obidos, které se pyšní hradbami a malými uličkami plnými krámků a obchůdků, kde si každý nějaký ten suvenýr koupil a něco dobrého ochutnal. Večer se konalo v kapli Zjevení mezinárodní modlení růžence, kde každý z deseti tisíců účastníků měl rozsvícenou svíci. Zástupce naší pouti se modlil posledních pět zdrávasů pátého desátku Slavného růžence. Na konci modlitby se všichni zapojili do průvodu za sochou Panny Marie, který obešel celý poutní areál, což byl uchvacující pohled i zážitek.

Druhy den dopoledne byla mezinárodní mše svatá s Pannou Marií v průvodu pod širým nebem. Opět zde bylo obrovské množství poutníků. Odpoledne jsme absolvovali křížovou cestu u vesnice Aljustrel odkud pocházeli pasáčci, kterým se zde zjevila Panna Maria. Navštívili jsme také jejich domek. Celá vesnice žije poutníky, je zde mnoho obchůdků a zde jsme také ochutnali světoznámé portské víno.

Třetí den byla na programu Batalha. Zde je dominikánský klášter spolu s velkým kostelem, který je zapsán na seznamu UNESCO. Dále jsme zajeli až na pobřeží Atlantiku do města Nazaré. Zde v kostele Panny Marie z Nazaré proběhla další z řady mší a po té jsme se vydali na útesy nad mořem. Zde jsme si pořídili nádherné fotografie. Odtud jsme zamířili dolu na pláž kde se mnozí, i když byla voda chladnější, vykoupali. Na zpáteční cestě  se zastavilo v Alcobace, kde je obrovská bazilika Santa Mária s cisterciáckým klášterem. Bazilika má úctyhodné parametry, je 140 metrů dlouhá a vysoká 30 metrů.

Čtvrtý den se začalo ráno v šest hodin mší v Růžencové bazilice v poutním areálu a po té se odjelo na pobřeží Atlantiku do Cabo de Roca. Je to nejzápadnější cíp pobřeží Evropy. I když zde foukalo na naše poměry hodně, přesto zde vznikly krásné fotografie. Odtud naše cesta směřovala do Lisabonu . Zde jsme si prohlédli v oblasti Belemu na břehu řeky Tejo památník portugalských mořeplavců, navštívili katedrálu Santa Maria de Belem ve které je hrob Vaska De Gamy. Na konec jsme zajeli přes řeku Tejo po mostě 25 dubna, který je dlouhý 2227 metrů a je visutý na lanech k soše Krista Krále. Je to katolická svatyně zasvěcená Nejsvětějšímu Srdci Ježíše Krista. Byla inspirována sochou Krista Spasitele, který je v Rio de Janeiru. Výtahem se vyjelo až k jeho nohám do výšky 80 metrů. Celá socha je nad městem. Podstavec je vysoký 80 metrů a na ním je ještě socha Krista Krále, která měří 28 metrů. Odtud byl nádherný pohled na celý Lisabon.

Pátý den se jelo do Porta. Procházka po městě, zastávka na nádraží, kde jsme mohli obdivovat takzvané Ažu-ležu což jsou obkladačky na stěnách domů místo fasády. Zde je to hodně rozšířené a je to i v mnoha kostelích které jsme navštívili. V katedrále Porto která vypadala spíše jako hrad jsme vystoupili na jednu z věží odkud byl krásný pohled na celé Porto. Potom jsme přešli přes řeku Douro po mostě Ludvíka I. z roku 1889,  který je postaven stejným stylem jako je Eifelova věž v Paříži. Na nábřeží následovalo občerstvení a nákup suvenýrů. Při zpáteční cestě jsme se zastavili v městě Aveiro o kterém se říká, že jsou to portugalské Benátky. Zde v místním kostele Panny Marie proběhla mše svatá.

Pátý den byl věnován Coimbře, což je univerzitní město. Je zde nejstarší univerzita v Portugalsku založená v roce 1290. Prohlédli jsme si univerzitní knihovnu a navštívili kapli svatého Miguela a kostel Svatého Kříže. Po té se každý občerstvil v místních restauracích a cukrárnách a dokoupil poslední suvenýry. Po příjezdu do Fátimy navečer proběhla poslední mše v kapli Zjeveni, při které byli účastníci našeho poutního zájezdu zasvěceni Neposkvrněnému Srdci Panny Marie.

Poslední den našeho zájezdu 1. září ráno ve čtyři hodiny byl odjezd na letiště do Lisabonu. Odlet byl v 8,30 a do Prahy přílet v 12,30 hod.

Po celý týden, který jsme strávili v Portugalsku, bylo nádherné teplé a slunečné počasí. Zájezd se konal pod záštitou cestovní kanceláře Voma z Třebíče. Všem účastníkům se zájezd líbil a všichni se shodli na tom, že se vydařil. Velké poděkování patří panu dr. Bártovi, který zájezd připravil, zorganizoval a celý ho také provázel.

Za všechny poutníky děkuje Josef Kolář; foto: J. a M. Kolářovi

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print