Prohlášení – omluva

Datum | 5.3.2022

V neděli dne 20.února 2022 jsem z tohoto místa zaujal mé velmi emotivní stanovisko k případu bývalého kněze a stále člena premonstrátské kanonie v Želivi G.P., stáří 35 let a 5 let knězem, který v loni v létě v obci Tři Sekery na Chebsku uřízl bez anestezie muži varle. Muži se poznali na internetu, kde si psali ve skupině lidí vyznávajících extrémní sadismus k dosažení sexuálního uspokojení jako součást drsných praktik vedoucích k jejich uspokojení. Policie G.P. stíhá a během výslechu před soudcem se měl výše uvedený totiž částečně k činu doznat. Další důkazy detektivové zajistili při domovní prohlídce, mělo se jednat například o chirurgické nástroje.

Dotyčný byl ustanoven jako farní vikář v Humpolci kam dojížděl a byl zároveň sekretářem našeho humpoleckého vikariátu! Tam patří i naše ledečské děkanství a farnost.

Tento zavrženíhodný čin se měl hluboce jako člověka a jako kněze dotknul. Domažlický sexuolog Viliam Janáč prohlásil, cituji: „ Ale aby si člověk nechal kvůli sexuálnímu vzrušení uříznout zaživa část těla, tak to už je  i mezi sadisty těžký kalibr. Stejně jako ten, kdo takový zákrok provede. Já jsem se s ničím podobným za svoji více než 50letou profesní éru nesetkal,“konec citace.

V mé řeči jsem řekl:
1.  Odsuzuji toto zavrženíhodné jednání G. P., člena řádu premonstrátů v Želivě, které poškodilo, nalepilo hrůzostrašnou nálepku na kněze jako takové, očernilo strašným způsobem i nás diecézní kněze, vikariát,  naší královéhradeckou diecézi, Církev katolickou  i vás věřící.

2. Řekl jsem dále, že nesouhlasím s větou ve Stanovisku Kanonie premonstrátů k tomuto činu kde se píše cituji: „že spolubratr není obviněn ze žádného trestního činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti…“! Konec citace. Ať je právní dikce jakákoliv , věta je strašná…! Nesouhlasím tak jako mnozí, kteří to četli.

3. Řekl jsem, že si myslím, že asi skoro všichni Slováci až na pár vyjímek jsou v klášteře homosexuálové. Důrazně jsem prohlásil, že nemám nic proti homosexuálům jako takovým a proti Slovákům jako takovým! Důrazně jsem to 3x opakoval. Ano tato věta vyšla z mé emotivní dikce proslovu a veliké naštvanosti, že zase je to Slovák, řeholník. Tak jako P. Marek Šavel, který si vzal život utopením v r. 2016 byl ze Slovenska.

Touto cestou se omlouvám za tuto citaci, za toto nepodložené tvrzení z mé strany a žádám všechny v klášteře, kteří se cítí být poškozeni mým vyjádřením o odpuštění a vás věřící také. Omlouvám se! Nemám to logicky jak dokázat. Bylo to emotivní prohlášení v naštvanosti a to bylo špatné. Prosím za odpuštění tohoto mého výroku kanonii premonstrátů v Želivi  i všechny věřící, kterých se to dotklo.

4. V každém případě si přeji, aby P. David Palušák zde nadále vedl mše svaté pro rodiny s dětmi. Není pravda, že jsem mu já něco zakázal. Nemám, na to právo a vyjádření jiných lidí v sms, které jsem s jejich dovolením právě k pochopení dopadu hrůzostrašného činu G.P. do kláštera přeposlal nesdílím. Opakuji nic jsem nezakázal. V tel. Rozhovoru s P. Tadeášem dne 21.2.2022 v 18.10 hod, kdy jsem byl v Římě a hovořil s církevním právníkem na toto téma, jsem P. Tadeáši řekl, že nic proti tomu nemám, jenom by bylo třeba dobré říci jsem O.K. a jedeme dál. Načeš mi P. Tadeáš řekl, že P. Palušák sem jezdit nebude. Stačil jsem jenom říci, že si to přeji aby sem jezdil ale položil mi telefon.

5. K dalšímu okruhu pomluv na mě napsaných na sociálních sítích se vyjadřovat nebudu. Na sociálních sítích o mě někteří členové kanonie napsali, že prý posuzuji a odsuzuji. K tomu snad jediné, cituji z textu Nový začátek-Manifest Reformy od delegace německých katolíků věrných svatému Otci: „Znovu to ukazuje církev, která se zaobírá jen sama sebou, církev, která se stará o svůj vlastní obraz než o oběti. Právě v tomto postoji spočívá skutečné, systémové pozadí utajování! Synodální cesta a její návrhy tento postoj nezlomily, ale spíše posílily. Logika církevní sebezáchovy, která zde stále platí, nevede k reformě, ale v konečném důsledku k církevnímu ateismu, k jednání, jako by neexistoval Bůh, který se zjevil v Ježíši Kristu jako láska a je přítomen v Duchu. Jediným lékem je obnova z hloubi evangelia. „Jděte a jednejte podle toho, co vám říká!“

6. Modlím se za želivský klášter z nesmírné úcty života a díla, utrpení J.M. opata Víta Bohuslava Tajovského ( 3.3. to uplynulo 110 let od jeho narození) a všech 464 internovaných biskupů, kněží a řeholníků.

Celá želivská kanonie potřebuje hlubokou katarzi! Vnitřní duševní, duchovní lidskou očistu, pokoru, nápravu chyb a skutečný řeholní život; tak jako každý kněz, já především jako zodpovědný za tuto farnost a každý pastýř potřebuje neustálé pokání, hlubokou modlitbu, kněžskou, řeholní disciplínu, pokoru, sílu k pravdě a věrnost, moudrost a lásku. Přeji a vyprošuji želivské premonstrátské kanonii  opravdu moudrého, pokorného a hluboce duchovního opata a velmi pečlivý, zodpovědný a řádovým duchem vedený přísný výběr kandidátů!

V Ledči nad Sázavou 6. Března 2022
P. ThDr. Jan Bárta, děkan

 

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print