Poutní zájezd do Belgie a Holandska

Datum | 16.9.2021

Drazí farníci, milí přátelé farnosti!
Ve dnech 5.9 – 12.9. 2021 se konal poutní zájezd  naší farnosti a přátel do Belgie a Holandska. Země tzv. Beneluxu, bohaté na kulturu a na víru lidí, kteří si museli, konkrétně Holandsko, doslova postavit na bažinách. My jsme však chtěli navštívit také jejich mariánská poutní místa. Tento poutní zájezd byl organizován ve spolupráci s CK VOMA Třebíč, specialistou na tyto země.

Vyjeli jsme v neděli 5. Září po večerní mši svaté ve 20:00 hod. přes Rozvadov do Německa. První zastávka v pondělí ráno byla v honosné katedrále Tří Králů v Kolíně na Rýnem. Pak jsme již přejeli do Belgie na poutní místo Banneaux, tak zvané belgické Lurdy. Tam byla v 12:30 hod. mše svatá. Pokračovali jsme do Antverp na ubytování.

V úterý jsme navštívili  město Bruggy, které je jedním z nejpůvabnějších měst v Evropě. Nachází se tam  kostel P. Marie, kde je uložena Michelangelova socha Madony s děťátkem, dále baziliku sv. Krve, kde se uctívají kapky krve Ježíše Krista. Odpoledne jsme přejeli do města Gent s proslaveným Gentským oltářem. Tato města jsou opravdu překrásná se svou typickou architekturou a bohatostí památek.

Ve středu 8. Září na svátek Narození Panny Marie  jsme věnovali celý den  „evropskému hlavnímu městu“  a hlavnímu městu Belgie Bruselu. Den jsme  začali mší svatou na daný svátek ve velkolepé bazilice Sacré-Coeur. Následovala prohlídka města s překrásným náměstím.

Ve čtvrtek 9. Září  jsme ráno navštívili v Antverpách katedrálu Panny Marie, která je největším kostelem a zároveň nejkrásnějším chrámem celého Beneluxu na ploše 1 hektaru. Uvnitř katedrály jsou rozmístěny  Rubensovy obrazy. Pokračovali jsme na cestě do holandského Ansterodamu, hlavního cíle naší pouti. Mše sv. byla v 15:00 hod. v kapli Panny Marie všech národů, která je spojena se zjevením Panny Marie Ide Predemannové. Počasí bylo překrásné okolo 28.st.C. Stále sluníčko.

Další den v pátek 10. Září  jsme navštívili nejatraktivnější místa Holandska, kterými jsou rybářské vesnice Marken a Volendam na břehu jezera. Zajímavé bylo navštívit soukromého výrobce sýrů a řemeslnou výrobu známých dřeváků. V 15:00 hod jsme měli poslední mši svatou na pouti v překrásném kostele ve Volendamu. Poté jsme ještě navštívili Zaanse Schans, větrné mlýny!

Poslední den v sobotu 11. Září, kdy se počasí trochu zhoršilo, jsme celý den věnovali  prohlídce Amsterdamu. Výletní loď nás provezla celým městem po takzvaných grachtech, vodních kanálech. Poté jsme se pěšky vydali po historických zajímavostech města s květinovým trhem. Vše jsme zakončili návštěvou kostela sv. Mikuláše, kde jsme každý za sebe poděkovali Bohu a Jeho Matce za překrásný poutní zájezd, za hodnoty které člověk vytvořil v zemích Belgie a Holandska, kde se říká, že Bůh stvořil svět ale Holandsko si jeho obyvatelé  postavili sami. Mohli jsme se na vlastní oči přesvědčit co znamená správně investovat peníze a práci do infrastruktury k blahu všech. Jenom dopravní tepny, dálnice, krásy udržovaných památek, čistota v městech a vesničkách, ochota a úcta tamních lidí k návštěvníkům a mezi sebou, úroveň kultury atd. To vše o  něčem svědčí a je v mnohém poučné i pro nás.

Domů jsme se šťastně navrátili  v brzkých ranních hodinách v neděli 12. Září v den památky Jména Panny Marie a v den vyvrcholení mezinárodního Eucharistického kongresu v Budapešti!

Velký a upřímný dík patří panu Ing. Zdeňku Vondráčkovi z CK VOMA za Jeho brilantní, profesionální a odborné průvodcovstí památek, míst a organizaci zájezdu. Jeho znalost a profesionalita jsou úžasné. Díky Pane inženýre! Všichni byli nadšeni z Vašeho lidského, přátelského přístupu a znalostí. Ať Vám a Vaší CK Bůh žehná!!!

S vděčnosti Bohu a Jeho Matce jsme vykonali tuto pouť k obohacení  kulturních a náboženských znalostí Evropy a křesťanství, které budovalo naší západní kulturu.

Skupina poutníků byla velmi disciplinovaná, srdečná, radostná a milá. Opravdu bylo cítit hluboké bratrství, lásku a upřímnou vděčnost. Vám, drazí poutníci vyslovuji hluboký dík a ať  se vám daří v touze poznávání naší matičky Evropy!

ThDr. Jan Bárta, děkan; foto J. Kolář

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print

2 komentáře/řů k příspěvku “Poutní zájezd do Belgie a Holandska

  1. Zdeněk Vondráček

    Bylo mi – nám ctí pro skvělou skupinu P. dr. Jana Bárty provázet poutníky ve smyslu: Cestování odvěká touha člověka. V přátelské úctě M+Z.Vondráčkovi

Komentáře jsou uzavřeny.