Není zpovědnice jako zpovědnice

Datum | 6.2.2021

Milí farníci a přátelé farnosti!
Již nějaký čas jsem slýchával, že v té naší staré zpovědnici v děkanském kostele v Ledči nad Sázavou sv. Petra a Pavla je málo místa jak na klečení tak i na sezení. A tak vyvstaly dvě možnosti:
a) nechat to tak jako maličký přínos pro pokání
b) zhotovit novou zpovědnici
A Covid 19 rozhodl, že musí být nová zpovědnice i z hlediska eventuálního přenosu kapének atd. Takže jsem přemýšlel jak, kreslil jsem si nápady, díval se  na různé fotografie zpovědnic, radil se , navštěvoval různé zpovědnice v kostelích a zpovědní místnosti u nás i venku, nechal si posílat foto atd. Nakonec jsem se spojil s mistrem truhlářským panem Zelenkou z Hlinska v Čechách. To je on co dle návrhů památkářů opraval či repasoval dveře při celkové opravě vnější fasády děkanského kostela. Vzniklo několik návrhů a po poradě zvítězil ten, který nyní můžete vidět již v plné realizaci. Vnitřní prostory pro kněze a hlavně pro penitenta jsou opravdu dostačující, což někdo nazval jako „megazpovědnice“! (vejde se i malý vozík pro hůře pohyblivé)
Oddělení od zpovědníka je jednak mřížkou s celuloidem, dále sklem a vzájemná komunikace kněze a penitenta probíhá přes mikrofon a reproduktor s možností nastavení hlasitosti. Dezinfekce standardem 😉
Jsem rád, že se projekt podařilo realizovat a posuďte sami jeho vnitřek i vnějšek. Ještě lepší však bude, když do tohoto prostoru velikého Božího Milosrdenství budete každý měsíc vstupovat pro odpuštění, oživení víry, pro čisté svědomí a srdce, pro sílu a uzdravení, prostě pro radost, kterou tento svět dát nemůže.
Přeji vám všem radost z víry. V úctě ThDr. JanBárta, děkan

   

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print