Oprava fasády na kostele sv. Petra a Pavla v Ledči nad Sázavou!

Datum | 6.3.2020

Drazí spoluobčané  a přátelé našeho města Ledče n/S, drazí farníci a přátelé naší farnosti!
Obracím se na Vás všechny, věřící, nevěřící, osoby právnické, fyzické, podnikatele, firmy, obchody, družstva atd… členy jakéhokoliv vyznání, ateisty, indiferentní, přátele, na všechny občany a organizace, rodáky a patrioty na všechny, kterým leží na srdci krásný vzhled památek a dominant našeho milovaného města, na Vás na všechny, kteří víte co je to domov a vztah v němu.

Ano, obracím se na všechny s pokornou prosbou o finanční příspěvek na opravu fasády našeho děkanského kostela sv. Petra a Pavla v Ledči.

Zub času zapracoval natolik, že omítka na kostele, hlavně na věži, přestala plnit svou ochranou úlohu a nezbytně vyžaduje obnovu. K tomu přichází i obnova levé stěny od věže kostela, výměna střechy nad vchodem na kůr a oprava číselníků věžních hodin a hodinových ručiček.

Celkové náklady na opravu omítky celého kostela činí 3 686 745 Kč. Tento rok se opraví fasáda věže, přilehlé části stěny, stříška a hodiny. Jenom tato oprava bude stát
2 468 793 Kč.  Uvedenou částku musíme dle smlouvy zaplatit do 30. září 2020. Dále k tomu přistupuje ještě zhotovení nových věžních dveří v celkové výši  200 000 Kč a oprava žulových arkád u vchodu ve výši 135 000 Kč. Oprava věžních hodin, tj. ciferníku, ručiček a další vyjde na 116 208 Kč.  Celkově potřebujeme na opravu kostela letos sehnat finanční částku ve výši zhruba 2 920 000 Kč.

Jaké máme krytí? Protože oprava spěchá a zatím se nám nepodařilo zajistit jinou možnost, beru si úvěr 2,5 milionů na sebe.  Proč? Havarijní fond Ministerstva kultury ČR aktuálně nevyhodnotil stav památky jako havarijní, v republice jsou více zanedbané kulturní nemovitosti, které dostávají přednost. Další dotační tituly jako Norské fondy apod. jsou v současnosti neprůchodné.  Kraj Vysočina může poskytnout pouze malý příspěvek v poměru k rozsahu prací. Také částka  z ORP (okresu s rozšířenou působností) je nízká. Diecéze Hradec Králové, pod kterou spadáme, poskytne cca 100 000 Kč. V současnosti se musí v diecézi opravit na 1.000 kostelů a kaplí a kůrovcová kalamita z lesů místo zisku přináší ztráty. Církevní organizace na Západě již finanční pomoc České republice na obnovu památek neposkytují, už nejsme nejchudší. Dávají potřebnějším do třetího světa a na oblasti postižené válkou a hladem. S velkou vděčností připomínám, že za 18 let na památky naší farnosti poskytly finance ve výši cca   25 milionů. Moji přátelé v zahraničí již jsou v důchodu nebo se musí potýkat s finančními problémy možné náročnějšími, jako my zde. Ano, taková je situace.

Naši předci, kteří mnohdy měli menší finance než my, nám, obyvatelů Ledče nad Sázavou a okolí Sázavy přesto zanechali cenný klenot, náš kostel sv. Petra a Pavla. Učinili to v úctě k zakladatelům a z lásky ke svým potomkům a lásky k naší drahé vlasti.  A vždy byl kostel nejenom symbolem víry, ale také vzdělanosti, kultury a místem, kde se lidé učili tomu základnímu, co nám tak trochu chybí: respektu, úctě a slušnosti…. altruismu, odpuštění, pokoře a radostnému soužití a vytváření pokoje! Bylo by tudíž velmi nevděčné vůči naší vlasti, Posázaví, předkům a vlastencům, vůči všem, celému městu a okolí, tuto velkou památku neudržovat a nepředat v dobrém stavu další generaci.

Prosím vás všechny, kteří si uvědomujete tuto historickou chvíli, o vaši finanční podporu a pomoc. Víte, že jsem se za celých 18 let svého působení v ledečské farnosti takto na širokou veřejnost neobracel o pomoc, ale nyní je situace pro mne celkem bezvýchodná.  Rád bych to zde pro vás a další generace zanechal v pořádku. Doteď jsme kompletně opravili a zrenovovali zvenku i uvnitř dalších  7 kostelů s licencí a budovu děkanství, které také spadají mezi cenné památky. Celkově v období 7. 2002 až 6. 2019 proběhly opravy za 36 336 787 Kč. Z toho z ministerských zdrojů jsme obdrželi 1 899 000 Kč, z kraje Vysočina 100 000 Kč, Město Ledeč přispělo více jako 700 000 Kč, ostatní obce do 200 000 Kč. Další  finance jsem získal z darů v zahraničí a od místních dárců, věnoval jsem ve prospěch farnosti také své osobní finance, které jsem měl naspořeny za pobyt v emigraci a na důchod. Významná byla i pomoc všech, kteří přispěli nezištnou prací a materiálem. Společně se podařilo obdivuhodné znovuzrození chátrajících objektů.

Vím, že každý má jiné možnosti, v úctě a s vděčností uvítáme jakoukoliv pomoc. Dary můžete předat na děkanství nebo zasílat na účet děkanství u České spořitelny
112 054 13 59 / 0800 pod VS 819602. Jsme oficiálně registrováni pod IČO 150 60 713. Darovaná částka bude použita na opravu děkanského kostela. Přijaté dary si může dárce odečíst z příjmu dle Zákona o daních z příjmu č. 586/1992 Sb., podle §15, odst. 1 Zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu fyzických osob a ve smyslu ustanovení §20, odst. 8 Zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu právnických osob.

Dovolte mi na závěr všem vám co nejsrdečněji poděkovat za každý váš dar s přáním hojného zdraví, štěstí a pokoje do vašich rodin, životů, vztahů a sílu ke všem problémům, které život přináší.

Život je o vztazích. Ať se vám daří!
V Ledči nad Sázavou dne 5. března 2020

V úctě ThDr. Jan Bárta, děkan

 

Římskokatolická farnost – děkanství Ledeč nad Sázavou
Mlýnská 148, 584 01 Ledeč nad Sázavou;
www.ledecns.farnost.cz, E -mail: farnost.ledecns@gmail.com
T: 569 721 112, M : 603 730 882;

 

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print