Informace pro přihlášené na poznávací zájezd do Maďarska

Datum | 17.1.2019

Info pro přihlášené – zájezd je již obsazen!
Program: 1. den 26. dubna 2019
Odjezd od děkanského kostela v Ledči n/S v 03:00 hod přes Světlá n/S (03:20 hod) a Humpolec ( 03:40 hod) směr Budapešť. Příjezd do Budapešti a následná prohlídka: (cca 5 hodin)  pěšky! Nejvýznačnější památky v Budapešti: Parlament (pouze z vnějšku); Budínský hrad; bazilika svatého Šťěpána; Rybářská bašta; Vrch Gellért; chrám svatého Matyáše (zde byla korunovace Sissí a Franze císaře rakouského na krále a královnu maďarskou); Addrássyho třída; Velká synagoga; návštěva nejstaršího metra…;-jubilejní linka metra; náměstí hrdinů; maďarská státní opera; to vše bude pěší prohlídka. Pak bude následovat ubytování v hotelu nedaleko centra, následuje večeře a po ní 1,5 hod plavba lodí po Dunaji s českým výkladem a autobusem projížďka  noční Budapeští. Noclech.

2.den: sobota 27. Dubna 2019
Po snídaní odjezd do  Ostřihomské baziliky – monumentální klenot nad Dunajem a srdeční záležitost Maďarů. Navštěva baziliky, krypty, kde je pohřben kardinál Mindszenty (měl podobný osud jako náš pan kard. Beran –  lepší internaci…. (V budově velvyslanectví USA v Budapešti strávil 15 let). Místo je důležité jako rodiště budoucího maďarského krále svatého Štěpána I. Zde stával také kostel zasvěcený svatému Vojtěchovi z rodu Slavníkovců, který tu několik let pobýval když se nemohl vrátit zpět do Čech, a právě tady  i on Štěpána vychovával. Mimochodem současná bazilika je zasvěcená Panně Marii a Adalbertovi tj. sv. Vojtěchovi.  Prohlídka baziliky. Pak se přesuneme do  Pannonhalmy – svaté návrší – maďarský klášter, který upevnil moc a rozšířil jazyk. Počátky vzniku kláštera  se datují do roku 996, kdy se zde usadili mniši z Čech a založili jakési předmostí středoevropské kultury na východě. Mnichy z břevnovského kláštera přivedl zemský kníže Géza otec prvního krále Maďarů, sv. Štěpána. Prohlídka klášterního kostela a okolí. Odjezd domů, příjezd ve večerních pozdnějších hodinách.

Cena zahrnuje: autobusovou přepravu, ubytování, večeři, snídani, plavbu lodí po Dunaji,  všechny vstupné do  objektů.
Pro  vstup do Maďarska stačí platný občanský průkaz. Jinak cestovní pas. Kapesné pro vlastní potřebu cca za 2.000,- Kč. Kurs cca 1 kč = 12 forintů. Prosím můžete si vzít i Eura – ale ne všude se s nimi dá platit. (ale je to dobrá pojistka).Myslím si, že každý si jistě bude chtít koupi pravý uherský salám či velmi chutné maďarské klobásy  – tedy dle toho si vyměňte patřičný obnos- nejsou zrovna laciné. Nápoje i při večeři si každý platí sám. Eura i proto, že pojedeme přes Slovensko, kde se jimi platí.

Prosím povinně  si každý účastník zajistí cestovní pojištění do Maďarska!!!!!!!!!!
Na cestu  prvního dne si vemte sebou tekutiny a nějaké jídlo. První společné jídlo bude 1. Den až okolo 18:00 hod. Snídaně  automaticky v hotelu.
Ubytování v dvojlůžkových pokojích s příslušenstvím. Hotel Budapešť : golden –park – hotel. (nedaleko nádraží Keleti Pályaudvar.)
Oblečení jako u nás v dubnu, počítat i s deštěm a chladem. Nezapomeňte aby Váš mobil měl  funkční Roaming. Z časových důvodů se nepodařilo zajistit mše svaté také proto, že je to velikonoční týden ve které pojedeme na zájezd. V bazilikách mají pevně stanovené hodiny bohoslužeb.

Prosím celou cenu zájezdu tj. 5.000,- Kč zaplatit u mě co nejdříve, protože musím složit zálohu za ubytování a koupit i  některé vstupy a zaplatit loď. Možnost bankovního převodu: Komerční banka, číslo účtu 19-3846230217/0100; var.symbol 2627! (do zprávy Maďarsko)!
Kontakt na mě: +420 603 730 882;  email: dr.jan.barta@gmail.com

S přáním požehnaných dnů v Novém roce a neustále radosti v Pánu a i radosti z poznávání na cestách naší kulturní Evropy a kořenů naší civilizace.

Váš  Jan Bárta

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print