Adventní zájezd do Lipska

Datum | 16.12.2018

Dne 8.12.2018 se uskutečnil adventní zájezd do Lipska v rámci poznávání kultur okolních států. Lipsko je pro nás známé z dob, kdy na popud vyhnání Němců v době Jana Husa z pražské Karlovy university, tam vznikla první universita v té oblasti… a naše Karlova se tak „degradovala“ na prosté učení pražské….. ale nechme to historikům.
Vyjeli jsme autobusem z Ledče nad Sázavou v sobotu na slavnost Neposkrvěného Početí Panny Marie dne 8. Prosince v obsazení 39  přihlášených farníků – 9 se omluvilo z důvodů nemoci… Do Lipska jsme dorazili po cestě bez dopravních problémů za krásného slunečního svitu okolo 11:00 hod dopoledne. Navštívili jsme nejdříve  největší vlakové nádraží v Evropě s nákupním střediskem jím vyhlášeným.. Pak jsme šli cestou do historického jádra města ke kostelu sv. Mikuláše, kde v roce  1989 se konaly protesty proti komunistické nadvládě. Pak jsme navštívili známý kostel sv.Tomáše, kde několik desetiletí hrál na varhany nezapomenutelný J.S. Bach. Tam je též tradice chlapeckého pěveckého sboru – měli jsme to štěstí slyšet zkoušku tohoto sboru.
Pak  byl rozchod po velice krásném vánočním trhu s bohatým a rozličným stánkovým výběrem na hlavním Marktu. Účastníci zájezdu si rozhodně nemuseli ztěžovat na rozhodnutí čím se nasytit a nad množstvím druhů vánočního cukroví, pochoutek, svařeného vína atd….  Nezměrnost výběru dárků s velice krásným a vstřícným zájmem a úctou prodavačů…  Spadlo trochu kapek adventního deštíku a když se celý trh i v přilehlých ulicích nabitých nabytých návštěvníky rozzářil tisíci světly byla atmosféra překrásná.
Pak po čtyřech hodinách pohodové cesty jsme ve 22:15 hod dorazili zpět do Ledče n/S obohacení zážitky a krásným společenstvím zúčastněných. Pán Bůh zaplať.

P. Jan Bárta, děkan

Sdílet na sociálních sítích ...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print